het EPC


De afkorting EPC staat voor energieprestatiecertificaat, dat deel uitmaakt van een aankoopdossier. De energiescore op een EPC wordt aangeduid op een kleurenbalk van groen (energiezuinig) naar rood (energieverslindend). Het is een sensibiliserend document waarmee je als koper de energetische kwaliteit van de woning kunt inschatten. Bovendien bevat het certificaat adviezen om de energie-efficiëntie te verhogen.

Geldigheid van een EPC

Het EPC is tien jaar geldig, ook als het gebouw opnieuw verkocht wordt. Na energiebesparende investeringen is het interessant om als verkoper een nieuw EPC te laten opmaken. De woning krijgt dan een betere score en wordt zo interessanter op de markt.

Wie stelt het EPC op?

Het EPC wordt opgesteld door een energiedeskundige type A, die daarvoor door de Vlaamse overheid is erkend. Hij komt de woning inspecteren en onderzoekt het dak, de muren, de vloer, de ramen, de deuren, de gebruikte isolatiematerialen, de verwarmingsinstallatie, enzovoort. Daarna stopt hij alle gegevens in een specifieke software om de energiescore te berekenen en het EPC op te maken.

Meer info op www.energiesparen.be.

#kooptip

meer kooptips
zoeken op thema's
Er zijn nog geen tags.