Geen plaatsbezoek, geen schatting!


Hoeveel is die woning precies waard?

Dat is een vraag die mensen maar al te graag beantwoord willen zien wanneer ze een huis kopen of verkopen. Nog niet zo lang geleden waren nonkels, tantes en (groot)ouders dé specialisten ter zake, een referentie die we vertrouwen. Vandaag zijn er andere mogelijkheden om de waarde van je toekomstige droomwoning te schatten. Maar hoe betrouwbaar zijn die?

Online schattingstools ...

Vandaag maken online schattingstools steeds meer hun opmars. Na enkele klikken op allerlei immowebsites krijgen we op basis van bewoonbare oppervlakte, aantal badkamers, bouwjaar, renovatiejaar, etc. een schatting van het huis. Simpel en snel. Maar in onze opgetogenheid over het snelle resultaat vergeten te veel mensen echter een cruciale vraag te stellen: is deze schatting relevant? Daar schuilt het addertje onder het gras! Want die online tool heeft het huis natuurlijk nooit in werkelijkheid gezien.

Onze visie omtrent een waardebepaling.

Bij Vinta werd die tekortkoming zopas nog maar eens duidelijk toen we een mailtje

binnenkregen met de vraag of we een schatting van een woning konden geven op basis van de foto's op het internet. Hoe graag we ook zouden willen, zonder plaatsbezoek is het nooit mogelijk om een degelijke waardebepaling te maken.

De waarde van een woning is namelijk geen exacte wetenschap. Het is een stelling dat wij bij Vinta al van bij de start proberen meegeven. De parameters waar online tools zich op baseren, blijven immers onderhevig aan heel wat subjectieve inzichten. Hoe mooi is het huis ernaast? Hoe degelijk werden eventuele renovaties aangepakt? Is het vlakbij de basisschool, of eerder bij een fabriek? Al deze zaken kunnen een invloed hebben op de uiteindelijke waarde van een huis. En meer nog, hoe lang staat de woning reeds te koop en in welke context wordt de woning verkocht?

Een online schattingstool zal deze zaken nooit volledig kunnen inschatten. Maar een

aankoopmakelaar weet hier wél rekening mee te houden. Vandaar dan ook ons advies: laat

je professioneel begeleiden eens je denkt je droomwoning gevonden te hebben. Een schattingstool kan zeker een richting aanwijzen, maar het is enkel een ervaringsdeskundige die ter plaatse gaat die een betrouwbare inschatting kan geven.

Ook op zoek naar objectief en professioneel prijsadvies? Contacteer Vinta.


meer kooptips
zoeken op thema's
Er zijn nog geen tags.