Een paspoort voor elke woning? Goed idee!


Een paspoort voor elke woning die te koop wordt gesteld? Het is vandaag actueler dan ooit. En dat is goed nieuws! Want veel kandidaat-kopers krijgen anno 2017 nog te weinig objectieve informatie over de woning die ze willen kopen. Zeker de renovatiekosten worden nog altijd zwaar onderschat. Laat het een waarschuwing zijn voor kopers die vandaag de vastgoedmarkt optrekken.

Verkoop je binnenkort een woning? Of ben je van plan om zelf een eigen stulpje te zoeken? Neem het van ons aan, het woord ‘woningpas’ zal je nog vaak te horen krijgen. En terecht! Het document zal plannen, renovatieadvies, energiecertificaten en zelfs een asbestinventaris bevatten. Beschouw het als een duidelijk signaal van de Vlaamse overheid om kandidaat- kopers beter te informeren over hun potentiële droomwoning.

En dan kom je meteen terecht bij het verhaal van Vinta. Al langer zeggen we dat kandidaat-

kopers meer nood hebben aan objectieve, correcte informatie. Om maar één voorbeeld te

geven: 9 op de 10 kandidaat-kopers onderschatten vandaag de renovatiekosten als ze op het

punt staan om hun droomhuis te kopen. En geen klein beetje. Men denkt dat een nieuwe

keuken of badkamer volstaan, maar vergeet weliswaar de verouderde, versleten leidingen,

het sanitair, of de enkele beglazing die aangepakt moeten worden. En wees gerust, die

kosten lopen vaak hoger op dan je zou denken.

Recent nog zagen wij een potentiële koper die een budget van 25.000 euro had voorzien om

te renoveren. Maar de aanpassingen die nodig waren om de woning op een degelijke manier

te renoveren, waren misschien wel vijf keer zo duur. Oudere woningen tussen de 100.000 en 200.000 euro lijken soms op papier een interessante koop, maar de kosten voor de renovatie lopen vaak véél hoger op dan de mensen kunnen inschatten.

Dat die woningpas er komt, is dus goed nieuws! Die zal voor genuanceerdere woningprijzen zorgen, en vervolgens mogelijk ook voor lagere verkoopprijzen. Want hoe beter kandidaat-kopers geïnformeerd zijn over hun nieuwe stulpje, hoe meer ze over de prijs kunnen én moeten onderhandelen. Moraal van het verhaal? Eigenaars hebben er alle baat bij om in hun woningen te blijven investeren. En de kans dat kopers zich verslikken in hun aankoop wordt dan ook meteen een stuk kleiner.


meer kooptips
zoeken op thema's
Er zijn nog geen tags.